MBA Full Time

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ 25/6/2021 | Το πρόγραμμα προσφέρει ετησίως 30.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ | Οι αιτήσεις άρχισαν! Δεύτερος κύκλος αιτήσεων έως 25/06/2021 - Η προκήρυξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα - Περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Χρηματοοικονομική Διοίκηση - bm23106f

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Τίτλος: Χρηματοοικονομική Διοίκηση
ECTS πιστωτικές μονάδες: 5 πιστωτικές μονάδες
Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα
Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κασιμάτης
Μέθοδος διδασκαλίας: Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα με μία διάλεξη τριών ωρών.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τρίτη 12:45-14:45 
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή των απαιτούμενων γνώσεων και μεθόδων με σκοπό τη λήψη ορθολογικών επενδυτικών αποφάσεων αλλά και αποφάσεων που αφορούν τρόπους άντλησης Κεφαλαίου (Χρηματοδοτικές αποφάσεις).
 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

 
Το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος καλύπτεται στις διαλέξεις. Η παρουσία των φοιτητών στις διαλέξεις είναι υποχρεωτική. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την κατανόηση των θεμάτων τα οποία αναλύονται. Η προσωπική μελέτη αποτελεί ουσιαστικό και σημαντικό μέρος της μελέτης για το μάθημα.  
 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
  • Να κατανοήσουν τους τρόπους αξιολόγησης μιας επενδυτικής απόφασης..
  • Να κατανοήσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά αξιογράφων και χρεογράφων, όπως μετοχές και ομολογίες.
  • Να αξιολογήσουν μια επενδυτική πρόταση.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
 
Principles of Corporate Finance: Global Edition, 11/e, 2013, Richard A. Brealey, Stewart C. Myers and Franklin Allen
 
 
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
Applied Corporate Finance, 4th Edition, 2014, Aswath Damodaran
 
Χρηματοοικονομική Διοίκηση των Επιχειρήσεων, 2010, Αναστάσιος Δράκος και Γεώργιος Καραθανάσης
 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ

 
Η Έννοια της Διαχρονικής Αξίας του Χρήματος και η Σημασία της στην Αξιολόγηση των Επενδύσεων: Στην ενότητα αυτή θα δούμε πως βρίσκουμε το μελλοντικό ισοδύναμο ενός ποσού διαθέσιμου την τρέχουσα χρονική στιγμή και πώς να βρίσκουμε το σημερινό ισοδύναμο ενός μελλοντικού ποσού.
 
Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων: Στην ενότητα αυτή, αρχικά, θα ασχοληθούμε με την έννοια της Καθαρής Ταμειακής Ροής Επενδύσεων και μετά θα εξετάσουμε ένα αριθμό μεθόδων αξιολόγησης επενδύσεων.
 
Σύγκριση των Μεθόδων Αξιολόγησης: Θα ασχοληθούμε περισσότερο με τις διαφορές της ΚΠΑ και του ΕΒΑ επειδή αυτές οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες μεθόδους.
 
Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Περιόδους Αυξήσεων των Τιμών: Προεξόφληση Ονομαστικών ΚΤΡ με το Ονομαστικό Επιτόκιο και Προεξόφληση των Πραγματικών ΚΤΡ με το Πραγματικό επιτόκιο.
 
Κίνδυνος και Αξιολόγηση Επενδύσεων: Ορθολογική αξιολόγηση επενδύσεων συνεπάγεται συνεκτίμηση της Αναμενόμενης ΚΤΡ αλλά και της Μεταβλητότητας (κίνδυνος) όλων των δυνατών ΚΤΡ γύρω από το μέσο όρο.
 
Χρηματοδοτικές Αποφάσεις: Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τρόπος χρηματοδότησης των επενδύσεων είναι ο άμεσος τρόπος χρηματοδότησης, δηλαδή η χρηματοδότηση με την απευθείας έκδοση μετοχών και ομολογιών στο ευρύ επενδυτικό κεφάλαιο.
 
Χρηματοδότηση με Ομολογίες: Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά των ομολογιών και ειδικά με τον τρόπο αποτίμησης και τον τρόπο υπολογισμού του κόστους κεφαλαίου από τη χρησιμοποίηση των ομολογιών.
 
Χρηματοδότηση με Μετοχές: Ο στόχος μας θα είναι να κατανοήσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό της οικονομικής αξίας μετοχών καθώς επίσης και τον υπολογισμό του κόστους του μετοχικού κεφαλαίου. Θα αναπτύξουμε υποδείγματα αποτίμησης μετοχών που αφορούν στατικές αλλά και δυναμικές επιχειρήσεις.
 
Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου Επιχειρήσεως: Για επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτήσει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία με την έκδοση ομολογιών (ή/και δάνεια) και με την έκδοση μετοχών οι αποδόσεις που αναμένονται από τα δύο αυτά αξιόγραφα αντιπροσωπεύουν τις αποδόσεις που απαιτεί η αγορά κεφαλαίου από τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δοθέντος των οικονομικών κινδύνων αυτών των περιουσιακών στοιχείων όπως αυτός (σ: κίνδυνος) εκτιμάται αντικειμενικά από την αγορά κεφαλαίου. Όταν λοιπόν η υπό εξέταση επιχείρηση εξετάζει μια νέα επένδυση στην ίδια κατηγορία κινδύνων με τα υπάρχοντα στοιχεία και η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολογιών και μετοχών (στις ίδιες αναλογίες όπως τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία τότε το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου της επιχείρησης αντιπροσωπεύει την ελάχιστη απόδοση που πρέπει να αναμένεται από τη νέα επένδυση για να γίνει αποδεκτή.
 
 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 
Η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνεται ως ακολούθως.
 
100% τελική εξέταση
 
 

Επικοινωνια

Ευελπίδων 47A & Λευκάδος 33
9ος όροφος, Γραφείο 903
Αθήνα 113 62

  • Τηλέφωνο: +30 210 82 03 615
                    +30 210 82 03 618
  • Φαξ: +30 210 82 03 879

Γραφείο Διασύνδεσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βρείτε μας στα ακόλουθα δίκτυα και συνδεθείτε μαζί μας!

MBA Full Time Prospectus

Βρίσκεστε εδώ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δομή Program Χρηματοοικονομική Διοίκηση - bm23106f