MBA Full Time

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ανάλυση Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Τίτλος: Ανάλυση Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου
ECTS πιστωτικές μονάδες: 6 πιστωτικές μονάδες
Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα
Διδάσκων: Γεώργιος Π. Κουρέτας - Μαρία-Ελένη Αγοράκη
Μέθοδος διδασκαλίας: Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα με μία διάλεξη τριών ωρών.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: -
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το παρόν μάθημα έχει σκοπό να παρουσιάσει στους φοιτητές την λειτουργία του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και τα σύγχρονα θέματα των αγορών χρήματος και αξιόγραφων σταθερού εισοδήματος και των νέων προϊόντων και πολιτικών στις διεθνείς χρηματαγορές. Η παρουσίαση των θεμάτων γίνεται με τον συνδυασμό θεωρίας και εμπειρικών μελετών έτσι ώστε να γίνει σωστότερη κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών λειτουργίας των αγορών χρήματος και ομολόγων και της εφαρμογής οικονομικής πολιτικής.    

 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

 
Το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος καλύπτεται στις διαλέξεις. Η παρουσία των φοιτητών στις διαλέξεις είναι υποχρεωτική. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την κατανόηση των θεμάτων τα οποία αναλύονται. Η προσωπική μελέτη αποτελεί ουσιαστικό και σημαντικό μέρος της μελέτης για το μάθημα. Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται ότι η θεωρητική ανάλυση των ζητημάτων που θα αναλυθούν θα συμπληρώνεται από επίλυση ασκήσεων καθώς και εφαρμογή προβλημάτων με τη χρήση Η/Υ. 
 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 
-

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
 
Bodie, Z., Kane, A. andMarcus, A., Επενδύσεις, 2014, 9η Έκδοση, Αθήνα: Εκδόσεις Utopia.
 
 
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
Π. Χρ. Αγγελόπουλος, Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα: Αγορές, Προϊόντα, Κίνδυνοι, 2013, 4η Έκδοση, Αθήνα, Εκδόσεις Σταμούλης.
 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ

1. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Δομή και βασικές λειτουργίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κίνδυνος και αβεβαιότητα, ασύμμετρη πληροφόρηση και αντιμετώπισή της, μεταβολές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και χρηματοπιστωτικές κρίσεις

2. Η Αγορά Χρήματος

Η Αγορά χρήματος και οι πράξεις ανοικτής αγοράς. Η προσφορά χρήματος και η νομισματική πολιτική. Επιτόκια. Έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, εμπορικά γραμμάτια, πιστοποιητικά κατάθεσης: αποτίμηση και απόδοση. Συμφωνίες Επαναγοράς (RepurchaseAgreements, repos). Χαρακτηριστικά, αποτίμηση και απόδοση. Κεφάλαια Κεντρικής Τράπεζας (federalfunds) και αγορά Ευρωδολλαρίων (Eurodollar).

3. Η Αγορά Ομολόγων

Ομόλογα: αποδόσεις. Αποτίμηση από τις αποδόσεις των ομολόγων μηδενικού κουπονιού (zerocouponbonds). Τρόπος διαπραγμάτευσης, τιμολόγηση. Απόδοση στη λήξη, τρέχουσα απόδοση, συνολική απόδοση. Κίνδυνοι επιτοκίου και επανεπένδυσης. Ομόλογα μηδενικού κουπονιού (zerocouponbonds).

4. Χαρακτηριστικά ομολόγων

Μεταβολές της τιμής των ομολόγων. Τροποποιημένη διάρκεια και ενεργή διάρκεια (ΜodifiedDuration– EffectiveDuration). Κυρτότητα (Convexity). Σημασία και χρήση στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ομολόγων.

5. Η Καμπύλη Αποδόσεων

Κατασκευή της καμπύλης αποδόσεων, προθεσμιακά επιτόκια (forwardrates).  Θεωρίες για την εξήγηση της μορφής της καμπύλης αποδόσεων: θεωρία προσδοκιών (expectationstheory), θεωρία ρευστότητας (liquiditytheory), θεωρία κατακερματισμένων αγορών (marketsegmentationtheory).

6. Ενεργητική και Παθητική διαχείριση χαρτοφυλακίων ομολόγων

Χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Αποτελεσματικότητα της αγοράς. ΕΜΗ και επενδυτικές στρατηγικές. Παθητική διαχείριση. Ενεργητική διαχείριση. Matched-fundingtechniques. Ανοσοποίηση χαρτοφυλακίου ομολόγων (immunization), δεικτοποίηση (indexing),  στρατηγική διακράτησης (buyandhold), ανάλυση περιθωρίου αποδόσεων (yieldspreadanalysis).

7. Προθεσμιακό Συμβόλαιο Επιτοκίου και Σύμβαση Ανταλλαγής Επιτοκίου

Υπολογισμός προθεσμιακών επιτοκίων (FRAs). Μελλοντικά συμβόλαια (IRFs) και δικαιώματα επιτοκίων (IROs). Συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 
-
 

Επικοινωνια

Ευελπίδων 47A & Λευκάδος 33
6ος όροφος, Γραφείο 600
Αθήνα 113 62

  • Τηλέφωνο: +30 210 82 03 615
                    +30 210 82 03 616

Γραφείο Διασύνδεσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βρείτε μας στα ακόλουθα δίκτυα και συνδεθείτε μαζί μας!

MBA Full Time Prospectus

Βρίσκεστε εδώ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δομή Program Ανάλυση Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου