MBA Full Time

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οργανωσιακή Συμπεριφορά - Μ21223F

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Τίτλος: Οργανωσιακή Συμπεριφορά
ECTS πιστωτικές μονάδες: 6 πιστωτικές μονάδες
Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα
Διδάσκων: -
Μέθοδος διδασκαλίας: Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα με μία διάλεξη τριών ωρών.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: -
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">-

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η φύση των οργανώσεων, ο ρόλος της διοίκησης και οι σχέσεις της με το περιβάλλον αποτελούν θέματα που υπόκεινται σε διαρκείς επαναπροσδιορισμούς. Η αποτελεσματική καθοδήγηση ατόμων, ομάδων και οργανισμών αποτελεί εχέγγυο διοικητικής και διευθυντικής αριστείας, αν και τις περισσότερες φορές εντάσσεται στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι ασκούν τη διοικητική λειτουργία. Το συγκεκριμένο μάθημα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός γνωστικού οπλοστασίου αλλά και δεξιοτήτων διοίκησης που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές θεωρητικά πλαίσια που βοηθούν στην κατανόηση της επαγγελματικής εμπειρίας αλλά και του πλαισίου της διοίκησης των οργανώσεων. Η σκοπιά που υιοθετεί εντάσσεται στις επιστήμες της συμπεριφοράς με στόχο την εις βάθος κατανόηση της συμπεριφοράς στις οργανώσεις. Στα πλαίσια αυτά, επιδιώκεται η ανάπτυξη της κριτικής αξιολόγησης των σημαντικότερων θεωρητικών συζητήσεων στο χώρο της οργανωσιακής θεωρίας και της διοίκησης των επιχειρήσεων, αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διοικητική πρακτική. Το κάθε θέμα που παρουσιάζεται στα πλαίσια του συγκεκριμένου μαθήματος παρέχει μία μοναδική προοπτική για την κατανόηση και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς στις οργανώσεις.

Στο μάθημα αυτό δίνεται επίσης η ευκαιρία τους φοιτητές να επιδείξουν την ικανότητά τους στην εφαρμογή και την αξιολόγηση των θεωρητικών και πρακτικών τους πλαισίων στο απαιτούμενο επίπεδο ανάλυσης. Η έρευνα που θα διεξάγουν θα τους δώσει την ευκαιρία να αξιολογήσουν το επίπεδο της κατανόησής τους σχετικά με τις δυναμικές και τις διαδικασίες της οργανωσιακής συμπεριφοράς αλλά και τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες σχετικά με τη βελτίωση της οργανωσιακής αποτελεσματικότητας.  

 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Στο μάθημα χρησιμοποιούμε πολλές και διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθόδους, ώστε ο κάθε ένας να αντλήσει τις απαραίτητες γνώσεις από διαφορετικές μαθησιακές εμπειρίες και να αποσαφηνίζονται και να υποστηρίζονται οι θεωρητικές έννοιες. Μικρής διάρκειας διαλέξεις, μελέτες περιπτώσεων, ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, αυτοδιαγνωστικά ερωτηματολόγια, βίντεο, συζητήσεις είναι οι εκπαιδευτικοί μέθοδοι πάνω στις οποίες θα δομούνται τα μαθήματα. 
 
 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
 • Να επιδείξουν την ανάπτυξη μιας κριτικής προσέγγισης και κατανόησης των υπαρχόντων οργανωσιακών θεωριών και των σχετικών διοικητικών πρακτικών.
 • Κατανοούν την πολυπλοκότητα της οργανωσιακής ζωής και να αντιμετωπίζουν τις οργανώσεις ως κοινωνικές, ιστορικές και ψυχολογικές κατασκευές.
 • Να αξιολογούν κριτικά εναλλακτικές θεωρητικές προσεγγίσεις γύρω από τη μελέτη των οργανώσεων.
 • Να αναλύουν τη σύνθετη φύση της συμπεριφοράς των ανθρώπων στις οργανώσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
Δεν απαιτείται συγκεκριμένο σύγγραμμα για το μάθημα. Ωστόσο, πιο κάτω προτείνονται κάποια βιβλία που χρησιμοποιούνται σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, στα γνωστικά αντικείμενα του μαθήματος:
 • Huczynski, A., and Buchanan, D. (2013), Organizational Behaviour. Prentice Hall, London.
 • Kreitner, R., and Kinicki, A. (2004), Organizational Behavior,  McGraw-Hill, New York.
 • Robbins, S.P and Judge, T.A. (2011), Οργανωσιακή Συμπεριφορά, εκδ. Κριτική, Αθήνα
 • Wilson, F. (2010), Organizational Behavior and Work: A Critical Introduction, OUP Oxford.
 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει δύο ομαδικές εργασίες και μία γραπτή εξέταση.

 
 

Επικοινωνια

Ευελπίδων 47A & Λευκάδος 33
6ος όροφος, Γραφείο 600
Αθήνα 113 62

 • Τηλέφωνο: +30 210 82 03 615
                  +30 210 82 03 616

Γραφείο Διασύνδεσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βρείτε μας στα ακόλουθα δίκτυα και συνδεθείτε μαζί μας!

MBA Full Time Prospectus

Βρίσκεστε εδώ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δομή Program Οργανωσιακή Συμπεριφορά - Μ21223F